Information om stambytet
Den här sidan var ägnad helt åt stamrenoveringsprojektet hos Brf Forsstenagatan 2 som utfördes sommaren 2019.
[ARKIV] Senast uppdaterad: 2019-06-07
Stambytet är i full gång!
Nu är arbetet med att byta stammarna i vår fastighet igång sedan ett par veckor. Företaget som har fått uppdraget heter Systemputs.
Entreprenören har bland annat gjort iordning personalutrymmen åt sin egen personal och placerat provisoriska toaletter och duschar utanför huset som boende kan använda under stambytet.
Tvättstugan kan användas som vanligt under arbetets gång, bortsett från eventuella tillfälliga avstängningar av vattnet.
Stambytet är sedan vecka 20 påbörjat i alla trapphus. Renovering har också påbörjats i alla badrum som berörs. Arbetet sker succesivt, trappuppgång för trappuppgång. Målet är att entreprenaden i största del ska vara färdig i början av juli 2019. En mer exakt tidsplan än så har vi inte att utgå från. Målsättningen är naturligtvis att detta skall hålla hela projekttiden men ändringar kan ske, och i sådana fall kommer det meddelas.
Vad innebär stambytet?
- Stambytet innebär i praktiken att Entreprenören kommer riva samtliga badrum som inte redan är renoverade och byta avloppstam och brunn. De kommer även byta stammarna i taket i källargångarna. De kommer sedan bygga upp nya badrum. Du som ska få ditt badrum renoverat kommer alltså påverkas i större utsträckning. För er som har nyrenoverade badrum kommer inte Interiören påverkas.
- Under stambytet kommer generellt både badrum och toaletter vara obrukbara och i köket kommer vatten och avlopp vara avstängt. Vattnet stängs av och avloppet monteras bort för att ersättas. Under denna tid finns det duschar och toaletter i bod utanför huset för boende att använda. Tappställen och utslagsbackar för vatten kommer att finnas i trapphusen. Det kommer finnas möjlighet att hyra en så kallad ”skogstoa” för den som inte kan eller vill nyttja de tillfälliga toaletterna.
- Arbetet sker generellt mellan 07.00-17.00 på vardagarna men inga störande arbeten förens tidigast kl. 08.00. Vid enstaka tillfällen kan de behöva arbeta längre.
- Det kommer vara kraftigt buller och mycket dammigt framförallt under rivningsperioden varför det är svårt att uppehålla sig i lägenheten dagtid. Det är dock fullt möjligt att bo i sin lägenhet övrig tid med reservation för att dusch, toa och vatten/avlopp i kök är avstängt.
Praktiska frågor inför stambytet som berör alla boende
Kommer det väsnas mycket under arbetena?
- Det kommer att väsnas ordentligt under rivningsfasen. Dock påbörjas inga störande arbeten förens tidigast kl. 08.00.
Provisoriska toaletter, duschar osv under stambytet
- Från och med att rivningen är påbörjad tills att stammarna är bytta kommer avlopp inte att finnas i lägenheten. Vi ordnar även provisoriska duschar och wc för de boende som väljer att bo kvar i sina lägenheter under stambytet. En wc- och duschbod kommer att placeras i bod framför huset och utslagsbackar för vatten kommer att finnas på vissa våningsplan och i källaren.
-För de som har särskilda behov finns det möjlighet till att få in en portabel skogstoalett i lägenheten under renoveringen. Denna töms/byts en gång i veckan. Om man sköter dem uppstår inga obehagliga dofter i lägenheten. Finns önskemål om sådan meddelar ni det i er tillvalslista.
Tidsplan per lägenhet/stam
-Räkna med att renoveringen tar minst 6-7 veckor per lägenhet/stam.
Tillfälliga avstängningar
-Information om tillfälliga avstängningar kommer löpande men var mycket uppmärksam på de aviseringslappar som sätts upp i fastigheten där det framgår datum och tider för dessa avstängningar, informationsblad sätts ofta upp i porten.
Avstängning av vattnet
-Huvudregeln är att vatten och avlopp i lägenheten alltid skall betraktas som helt avstängt under hela tiden som arbete pågår i den etapp av stambytet som Din lägenhet ingår i, om inget annat anges via information från entreprenören. Du kan därför inte räkna med eller kräva att ha vatten i varken kök, badrum, WC eller andra utrymmen under stambytet. Om vattnet skall stängas av endast tillfälligt, häll upp vatten i t.ex. hinkar, flaskor eller kastruller i god tid innan aviserad avstängning så att man har vatten för t.ex. matlagning.
OBS!
Kontrollera noggrant med entreprenörens kontaktansvarige vilka av lägenhetens olika avlopp du får använda, för att undvika onödiga skador och ekonomiska ersättningskrav. Om man trots förbudet använder avlopp i lägenheten som inte får användas och det uppstår skador på människor eller egendom, så kan den boende få ersätta detta ekonomiskt.
Praktiska frågor inför stambytet som berör boende som ska få sitt badrum renoverat
Rivning av befintliga installationer i icke-renoverade badrum
Vilka arbeten kommer att utföras i mitt badrum?
- Man kommer att riva kakel och klinker, toalettstol, blandare och porslin det vill säga all interiör. Därefter kommer man att byta ut avloppsstammen och brunnen. När det är gjort kommer återställandet börja ta form. Styrelsen har tagit fram en standardnivå för återställandet i era badrum, i denna standardnivå finns det ett par alternativ och respektive medlem måste göra aktiva val.
Behöver jag som medlem göra något innan entreprenaden?
- Ja, ni behöver tömma hall, hallgarderob samt ta bort samtliga lösa delar i badrummet. Ta ner tavlor m.m. på väggar som angränsar till badrummen.
-Inför stambytet behöver du även tömma ditt badrum på personliga saker. Har du egen inredning i badrummet som du vill spara, märk den med tejp och skriv ”SPARAS”. Produkterna lämnas då kvar omonterade i lägenheten. Allt som inte är uppmärkt rivs och kastas.
Entreprenören kommer kontakta varje lägenhetsinnehavare med en plan och ett datum för när detta kommer ske i din lägenhet.
En del ledningar går via era förråd, medlemmar vars förråd berörs kommer att få reda på detta.
Vilka arbeten kommer att utföras i mitt kök?
-Köket kommer inte beröras av renoveringen. Däremot så kommer avloppet under vissa tider inte kunna användas i samband med byte av stammen.
Vad blir nytt i mitt badrum och vad står föreningen för?
- Styrelsen har tagit fram en standardnivå för återställandet i era badrum, i denna standardnivå finns det ett par alternativ och respektive medlem måste göra aktiva val. Ni kommer att få nya tätskikt, ny brunn, helkaklat badrum dvs. ny klinker på golvet och nytt kakel på väggarna. Ni kommer att få en ny wc-stol, nytt handfat med blandare, spegelskåp, två stycken nya spotlights i tak, handdukskrokar, toalettpappershållare och draperistång. Föreningen står för ovanstående delar.
Vilka val och tillval kan man göra och hur går det till?
-En lista med olika val kommer att lämnas ut till er via brevinkastet.
Det rör sig om b.la. nedanstående delar:
- Val av matt eller blankt kakel
- Val av kulör på golvklinkern
- Val av blandare till handfat
- Tillval för kommod
- Val av duschset
- Golvvärme
Byte av stammar och återuppbyggnad av badrum & WC
När vi nått de befintliga stammarna i väggarna, så byts dessa ut mot nya. I nästa moment återställs väggarna med byggskivor eller puts och sedan gjuts golven med rätt fall. Därefter läggs det så kallade tätskiktet, dvs isoleringen mot fukt, på väggar och golv. När tätskiktet torkat, kaklas väggarna och klinkers läggs på golvet. Både väggar och golv fogas. Efter det monteras skåp, toalettstolar, övrigt porslin, blandare, elektrisk utrustning och andra inventarier i badrummet. I WC-rummen läggs klinkers på golv och kakel på väggarna.
Praktiska frågor under stambytet
Nyckelhanteringen under renoveringen
-Entreprenören kommer att kvittera ut nycklar från respektive medlemmar. Därefter ansvarar de för era nycklar. De återlämnas efter godkänd slutbesiktning.
Täckning av väggar och golv i lägenheter
-Entreprenören kommer att sätta upp slussar till angränsande rum och även täcka in hallgolvet. För att förebygga att dammet tar sig in i samtliga rum i lägenheten, Dock så finns det alltid en risk att dammet letar sig in till kringliggande rum och ytor. Täck därför över de delar ni är extra rädda om med handdukar/lakan ex. elektronik såsom TV och stereoapparater.
-När täckningen är klar börjar rivningsarbetet där man försöker arbeta så snabbt och effektivt som möjligt för att minska längden på detta arbetsmoment som tyvärr innebär mycket oljud, avfall och damm.
Byggstädning efter avslutad etapp
Innan avlämning av lägenheten till den boende när etappen är avslutad, görs en byggstädning i de utrymmen där det huvudsakliga arbetet har pågått. Notera att byggstädning innebär att man städar bort det grövsta, medan finstädning eller städning av övriga utrymmen i lägenheten, ligger på den boendes ansvar.
Några punkter att tänka på innan stambytet:
- Att i god tid före det att arbeten påbörjas i Din lägenhet, flytta undan sådant som är känsligt eller riskerar att skadas i det område där arbetet med stambytet och renoveringen skall ske.
- Flytta även undan sådant som är skrymmande och i vägen för hantverkarna från lägenhetsdörren och fram till de områden där arbetet med stambytet skall utföras.
- Töm t.ex. hallen framtill bad/WC-rummet och flytta in möbler och annat från hallen till ett angränsande rum som inte kommer beröras av stambytet.
- Om man vill spara och återmontera något som man har i sitt befintliga bad/WC-rum se till att noggrant märka upp detta före det att rivningen påbörjas. Sätt t.ex. en stor bit tejp på det som skall sparas och skriv med tydlig text "SPARAS" så vet hantverkarna att dessa saker skall sparas.
- För att hindra spridning av damm till övriga delar av lägenheten, se till att alltid stänga eventuella dörrar och damm-slussar till de områden där arbete pågår under stambytet.
- Att planera hur man vill ha det i sitt bad/WC-rum, så att man före byggstart kan lämna tillvalslistan.
- Tänk på att eventuella husdjur kan komma att påverkas negativt av höga ljud vid bilning och borrning i huset.
Kontakt
Var vänder jag mig som boende om jag har frågor under entreprenadtiden?
-Man kan antingen vända sig till ombyggnadskoordinator Alexander Edvinsson på SBC på onsdagar mellan 09:00-11:00 alternativt kontakta Projektledare Tommy Petersson vid akuta frågor.
Ombyggnadskoordinator SBC: Alexander Edvinsson 031- 745 46 12
Projektledare SBC: Tommy Pettersson 031-745 46 00
Projektledare Systemputs: Fjorda Hoti 073-776 70 77
Föreningens styrelse skall INTE kontaktas gällande praktiska frågor runt stambytet.
Först och främst skall ni vända er till SCBs representanter ovan. Om ni på något sätt är missnöjda gällande Systemputs eller hur något sköts mindre bra i er lägenhet har ni möjlighet att vända er direkt till deras projektledare.
Kontaktuppgifter till entreprenör kommer också att sättas upp i entréerna.
Det är också viktigt att du som lägenhetsinnehavare kontaktar projektledaren på Systemputs så fort som möjligt om du upptäcker någon anmärkning i ditt badrum som behöver korrigeras. Detta då det är lättare att få eventuella brister rättade medan entreprenörens personal fortfarande är på plats.
Viktigt att veta är att entreprenören har 5 arbetsdagar efter besiktningen på sig att rätta till eventuella anmärkningar. Det betyder att kortare arbeten kan ske i er lägenhet ca 1 vecka efter besiktning. Vid det laget kan ni dock använda bad/WC-rum fullt ut.